Știm cât de provocator este să îți faci o listă de obiective de care să te bucuri atunci când călătorești, de aceea ne-am gândit să îți oferim o mână de ajutor.
Îți prezentăm locurile noastre preferate din Cluj-Napoca, orașul care în prezent se află pe al patrulea loc ca mărime din România și este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale și industriale din România. Orașul este situat în centrul Transilvaniei și este construit încă din anul 106, când Imperiul Roman a cucerit Dacia și a format o așezarea Napoca.
Cluj-Napoca are o multitudine de atracții turistice și monumente istorice, în acest articol am ales să vă prezentăm 5 dintre ele:
1. Cetățuia
O fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, după planurile arhitectului militar Giovanni M. Visconti.
Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj, atât pentru valoarea istorică, cât și pentru minunata priveliște panoramică de care te poți bucura odată ajuns sus, pe zidurile ei, un loc perfect pentru cei care iubesc serile romantice.
Pe langa Hotel Belvedere, pe Cetățuie se mai găsesc alei pe care se pot face plimbări și o terasă de unde se poate admira orașul. În partea din spate a cetățuiei se găsește o parte din zidul construit din pământ din vechea fortificație
Denumit și dealul Cetățuia, este vizibil din centrul orașului în special din zona Piața Mihai Viteazul, Parcul Central – „Simion Bărnuţiu”, zona străzilor Memorandumului și Moților.
2. Piața Unirii
Fiecare turist care trece prin Cluj-Napoca trebuie să viziteze cel puţin o dată Piaţa Unirii. Piaţa reprezintă un un moment perfect pentru a descoperi arhitecturi folosite la construcţia clădirilor istorice, dar şi locul perfect de relaxare sau distracţie. Fiind una dintre cele mai vechi şi centrale pieţe ale Clujului, este considerat punctul de întâlnire a vieţii culturale datorită amplasării.
Aici ai ocazia să descoperi viața activă a localnicilor, restaurante cu specific atât local cât și internațional.
Piața Unirii Cluj este unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului din inima Transilvaniei. Aici, te afli în punctul zero al municipiului Cluj-Napoca.
Totodată, în centrul Pieței, se află vestigiile romane ale vechiului oraș Napoca!
3. Piața Muzeului
Piața Muzeului este cea mai veche piață din Cluj, ca locație este situată în centrul primei incinte fortificate a vechii cetăți. În trecut localnici o numeau Piața Mică, acum este una din cele mai iubite zone. Din acest motiv este mereu populată, energică și vizitată, fie și în trecere, Piața Muzeului este un loc al întâlnirilor cu prezentul dinamic al orașului, dar și cu atmosfera medievală din vechea cetate.
Încă de cum pășești pe strada medievală pătrunzi într-un alt univers, ești întâmpinat de tarabele meșterilor populari unde găsim mereu obiecte de artă unice de la bijuterii, genți de piele până la instrumente muzicale.
Piața este înconjurată de clădiri arhitecturale pe care le admiri de fiecare dată când treci pe lângă ele: Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (de unde și denumirea actuală a pieței), Biserica Franciscană, Obeliscul Carolina, Palatul Mikes sau Casa Matei.
4. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Muzeul în prezent deține un patrimoniu istoric și arheologic valoros, cu peste 400 000 de bunuri culturale ce reflectă istoria și civilizația Transilvaniei, din preistorie până în prezent.
Dacă îți dorești să te bucuri de valoare pe care o oferă acest muzeul, poți să-ți rezervi una din expozițiile temporare prin care se prezintă publicului deosebitele valori ale civilizației transilvănene și nu numai.
Nu uita și de Colecția de Istorie a Farmaciei (Muzeul Farmaciei), aflată acum în clădirea în care a funcționat cea mai veche farmacie din Cluj.
5. Parcul Central
Parcul Central ,,Simion Bărnuțiu” este un loc ideal pentru momentele de relaxare atât în momentele de singurătate cât și cu familia sau gașca de prieteni.
Istoria parcului a început acum 185 de ani, fiind înscris, începând cu anul 2010, pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România.
La început a fost numit ,,Parcul Poporului” pentru că oferea locul ideal unde majoritate clujenilor organizau evenimente cu diferite tematici sau târguri festive.
Sursă: cluj.com